Followers

Monday, April 20, 2009

APA BEZANYA LAWAK BODOH AMIR DENGAN PERMUTAR ALAM BANG NUAR!!!

Bisa sunggoh bang Nuar. Kehebatan raja lawak astro Nabil menjadi tenggelam terus. Apatah lagi dengan pelawak bodoh Amir. Beberapa bulan lepas Amir juga mampu sampai kefinal raja lawak astro diatas kejahatan penghantar-penghantar sms yang tak henti-henti memberi undi kepada Amir sekaligus memaksa Amir sampai kefinal raja lawak astro. Kesian Amir cita-citanya tinggi melangit tetapi lawaknya entah apa-apa. Jauh lagi jika mahu menonton nya untok menghiburkan hati, hanya sekadar ilang tension bolehlah. Dengan kehendak dan kerelaan hati para pengundi sms sanggup menghabis duit kerana lawak bodoh Amir. Akhirnya diatas undi yang banyak diperolehi dan tak putus-putus memberi undi kepada Amir menyebabkan Amir dapat kefinal. Kesian kepada peserta lain yang ternyata lebih layak.PaKMie cuba mengajak sahabat-sahabat semua berfikir sejenak apa beza nya Pelawak bodoh Amir dengan Permutar Alam bang Nuar?

Jika ada juara anugerah Pemutar Alam sudah tentu anugerahnya dapat kepada bang Anwar. Sehingga suasana politik tanah air pun boleh diubah jika bang Anwar mahu lakukan - bisa sunggoh bang Nuar!. Membuatkan PM Najib bersama parti komponen BN mencari fomula lain untok menlenyap politik putar alam Anwar. Sejak akhir-akhir seperti yang kita maklum sudah berlaku trend yang mana sikap sesetengah ahli politik pembangkang yang begitu mudah untuk melepaskan jawatan sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri atas faktor peribadi. Murah sungguh nilai mereka ini semua. Jika tahu anda bukan seorang yang boleh bekerja sebagai ahli politik, untuk apa menyertai pilihan raya?

Semuanya hanya mengikut telunjuk Anwar Ibrahim. Disuruh bertanding, bertanding. Disuruh letak jawatan, letak jawatan. Ini hanya menunjukkan perlakuan ahli-ahli di rimba dan pemutar alam. Jika mereka ikhlas berkhidmat untuk rakyat, sudah tentu mereka tidak akan melepaskan jawatan sesuka hati.

Kasihan PaKMie kepada penyokong pembangkang yang membuta tuli dan menutup pintu hati mereka daripada melihat kejelikan pemimpin mereka yang sebenarnya tidak layak langsung memimpin sama sekali!

Kerajaan seharusnya meminda semula akta Pilihan Raya yang menetapkan bahawa satu-satu pilihan raya hanya boleh diadakan jika berlaku kematian sahaja. Jika ada yang melepaskan jawatan, calon yang mendapat undi kedua tertinggi pada pilihan raya sebelumnya secara automatik akan menggantikan pemegang jawatan terdahulu. Tidakkah ini tindakan yang adil kepada pengundi-pengundi?

Setiap calon mendapat undi-undi mereka. Sewajarnya mereka diberi hak untuk memegang jawatan jika yang lama melepaskan jawatan. Ini juga untuk memudahkan proses demokrasi tanpa perlu berbelanja lebih. Pembangkang juga sudah pasti kecut perut jika peraturan ini dimasukkan ke dalam akta. Sudah pasti mereka tidak akan melulu melepaskan jawatan yang disandang semata-mata untuk menunjukkan kepopularitian mereka.

kita tengok apa sudah jadi kepada Permatang Pauh, Bkt Selambau. Faktor gila kepada kuasa Anwar sanggup menyuruh Azizah letak jawatan. Di Bkt Selambau sampai sekarang pun bekas wakil rakyat PKR yang letak jawatan kerana isu moral hilang entah dimana. Di Bkt Lejang, di DUN Penanti. Banyaknya membazir duit kerajaan.

Najib PM berkata tidak guna BN menyertai Piliharaya jika faktor-faktor seumpama itu dikosongkan jawatan oleh DUN. Pembaziran masa dan wang yang banyak dalam setiap kali menampong kos pilihanraya. Bagi Pembangkang tiada masalah, Anwar tiada masalah dengan pembaziran seperti ini sebab bagi Anwar hanya mahukan kepada kuasa PM semata-mata lagi pun duit Anwar lebih banyak dari kerajaaan. Negara bangkrup, rakyat huruhara tidak menjadi masalah bagi Anwar lagi senang untok beliau meneruskan cita-cita mereka. Bisa sunggoh Anwar, tiada sesiapa dapat memecah rekord Anwar. Bahagian kes liwat sahaja tiada siapa yang dapat tandingi. Pakej Anwar untok menghancurkan Negara ini sudah cukup sebenarnya. Tanpa kita sedari Anwar pun sudah menlaksakan tugas-tugas itu. Tugas yang diberikan oleh Yahudi kepada Anwar untok menghancurkan negara ini dengan limpahan duit berbilion ringgit disediakan oleh yahudi laknatullah.

Ulasan...

Blogger Wong Pencen said...

"...Kerajaan seharusnya meminda semula akta Pilihan Raya yang menetapkan bahawa satu-satu pilihan raya hanya boleh diadakan jika berlaku kematian sahaja..."

Memang satu idea yang bijak sekiranya PaKMie memang mahukan BN dan UMNO terus kehilangan sokongan. Memang satu idea yang berkesan untuk menunjukkan bahawa kerajaan pimpinan BN dan UMNO memang hanya akan berbuat sesuatu termasuk menggubal undang-undang atau memperkenalkan peraturan yang hanya menguntungkan pihaknya sahaja tanpa mempedulikan apa pandangan dan kehendak rakyat yang memilih mereka.

Memang idea yang baik yang sepatutnya hanya dikemukakan oleh mereka yang memang mahu melihat BN dan UMNO terus malap tetapi bukan dari PaKMie yang berdasarkan penulisannya seperti mahukan BN dan UMNO terus meneraju pemerintahan negara.

Mengapa saya katakan demikian? Selak sedikit sejarah pilihanraya di Malaysia dan kita akan dapat lihat dengan jelas bahawa apa yang berlaku sekarang ini bukan kejadian kali pertama. Permatang Pauh mungkin kali pertama ianya dilakukan oleh bukan BN. Bukit Selambau kali kedua dan Penanti ketiga.

Sebelum ini, ada beberapa kali perletakan jawatan ADUN disengajakan untuk memberi laluan kepada calon lain supaya calon yang baru tersebut dapat dilantik memegang jawatan di peringkat negeri.

Yang lebih hebat lagi, bukankah BN dan UMNO yang sering memutuskan untuk mengadakan pilihanraya sebelum habis tempoh 5 tahun, sebagaimana ditetapkan dalam peraturan pilihanraya?

Kita dapat membuktikan kenyataan di atas tanpa perlu merujuk kepada tarikh-tarikh pilihanraya umum diadakan. Kita merdeka baru lebih sedikit dari 50 tahun. Tahun lalu kita sudahpun melalui PRU12. Kira-kira mudah akan menunjukkan kita sudah terlebih bilangan PRU berbanding bilangan sekiranya ianya hanya dijalankan sekali sahaja dalam setiap 5 tahun.

Mengapa baru sekarang kos menjadi satu isu? Bukankah kesan tindakan di Permatang Pauh, Bukit Selambau dan Penanti hanya melibatkan pilihanraya kecil? Bukankah kos pilihanraya kecil ini jauh lebih rendah berbanding PRU?

Memang Melayu mudah lupa. Namun Melayu hari ini, walaupun lupa, masih tahu dan mahu membelek semula maklumat lama untuk membuat rujukan.

Maka dengan itu, eloklah kita membuat rujukan juga sebelum membuat sebarang cadangan kerana cadangan kita mungkin akan mendatangkan kesan yang sebalik dari yang kita harapkan.

Elok-elok kita mahu memaparkan kebaikan BN dan UMNO sekaligus memburukkan PR, kita telah memaparkan keburukan BN dan UMNO. Bukankah cara pemikiran sesuatu golongan penyokong akan menggambarkan cara pemikiran kepimpinan golongan tersebut?

April 21, 2009 4:50 PMBlogger PaKMie said...

Wong Pencen dan rakan2...

Pengundi merasakan pilihan raya kecil bagi DUN Penanti, Pulau Pinang, tidak perlu kerana ia hanya akan menyusahkan rakyat. Bayangkan bagi pengundi DUN Penanti yang tinggal di luar Pulau Pinang, ia adalah sesuatu yang menyusahkan kerana terpaksa balik kampung semata-mata untuk mengundi.

Bukan hendak menafikan hak kami sebagai pengundi, tetapi cuba fikir bagi yang tinggal di Kuala Lumpur terpaksa balik ke kampung. Fikirkan kos yang terpaksa ditanggung oleh pengundi seperti tambang, petrol dan tol, dalam kegawatan ekonomi sekarang.

ADUN Penanti tidak perlu letak jawatan kerana sebabnya tidak munasabah. Rakyat pun sudah muak dengan permainan politik seperti ini. Terlalu kerap pilihan raya kecil diadakan sejak akhir-akhir ini. Rasanya rakyat macam diperbodoh-bodohkan. Janganlah sampai menyusahkan rakyat, sebaliknya tumpukan sahaja pada agenda untuk kepentingan rakyat.

Cukuplah pilihan raya hanya dibuat lima tahun sekali, kecuali ADUN atau Ahli Parlimen tertentu meninggal dunia. Tidak perlu diadakan pilihan raya kecil setiap kali ADUN meletak jawatan.

Setiap kali pilihan raya kecil kerajaan membelanjakan wang berjuta-juta ringgit. Elok wang tersebut diagihkan kepada orang-orang miskin atau disumbangkan untuk pembangunan sesuatu projek rakyat, sekurang-kurangnya ia bermanfaat untuk kepentingan rakyat.

Ingatlah ADUN dan Ahli Parlimen dipilh oleh rakyat untuk membawa masalah rakyat di Dewan Undangan Negeri atau di Parlimen. Rakyat bukan memilih mereka untuk menunjukkan siapa yang lebih berkuasa tetapi untuk memikirkan kepentingan rakyat.

Janganlah terlalu sibuk untuk berpolitik hanya untuk kepentingan diri, pangkat kedudukan dan jawatan. Sebaliknya fikrkanlah masalah yang dihadapi oleh rakyat dan sumbangkanlah sesuatu yang bermanfaat untuk rakyat. Semoga apa yang kita lakukan mendapat keberkatan.

April 21, 2009 9:28 PM

Delete
Blogger PaKMie said...

Parti komponen Barisan Nasional (BN), Parti Progresif Rakyat (PPP) mencadangkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) melantik calon kedua mendapat undi terbanyak dalam pilihan raya sebagai wakil rakyat sekiranya Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) atau Anggota Parlimen yang menang di kawasan itu meletak jawatan.

Pengerusi PPP Kelantan, Datuk Nik Sapeia Nik Yusoff berkata, cara demikian dapat mengurangkan kerenah wakil rakyat yang meletak jawatan sewenang-wenangnya di samping mengelak pembaziran wang rakyat.

''Kalau setiap kali letak jawatan kena ada pilihan raya, bermakna kerajaan terpaksa mengeluarkan wang rakyat dan ini membazir,'' katanya kepada Bernama ketika mengulas peletakan jawatan bekas Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang, Mohammad Fairus Khairuddin sebagai ADUN Penanti minggu lepas.

Nik Sapeia berkata, sepatutnya ADUN dan Anggota Parlimen memberi tumpuan dalam membantu rakyat di kawasan yang dimenangi, bukannya menimbulkan masalah kepada penduduk di kawasan terbabit.

''Sekiranya itulah cara menyelesaikan masalah, dengan meletak jawatan, bukan sahaja wang rakyat dibazirkan tetapi juga tenaga dan masa,'' katanya.

Beliau berkata, tindakan meletak jawatan itu tidak memperlihatkan pemimpin yang dipilih oleh rakyat memperjuangkan kehendak rakyat tetapi lebih kepada mementingkan sentimen politik.

Justeru, adalah lebih baik peluang itu atau kerusi yang disandang oleh individu berkenaan diserahkan kepada mereka yang pernah bertanding dan mendapat undi kedua terbanyak tanpa mengira parti politik yang diwakilinya.

Nik Sapeia bagaimanapun bersetuju agar SPR mengadakan pilihan raya semula sekiranya seseorang wakil rakyat itu meninggal dunia.

Katanya, kerajaan perlu mengkaji semula peraturan letak jawatan seseorang wakil rakyat yang dilakukan dengan sewenang2nya.

April 25, 2009 2:19 AM

Delete3 comments:

Wong Pencen said...

"...Kerajaan seharusnya meminda semula akta Pilihan Raya yang menetapkan bahawa satu-satu pilihan raya hanya boleh diadakan jika berlaku kematian sahaja..."

Memang satu idea yang bijak sekiranya PaKMie memang mahukan BN dan UMNO terus kehilangan sokongan. Memang satu idea yang berkesan untuk menunjukkan bahawa kerajaan pimpinan BN dan UMNO memang hanya akan berbuat sesuatu termasuk menggubal undang-undang atau memperkenalkan peraturan yang hanya menguntungkan pihaknya sahaja tanpa mempedulikan apa pandangan dan kehendak rakyat yang memilih mereka.

Memang idea yang baik yang sepatutnya hanya dikemukakan oleh mereka yang memang mahu melihat BN dan UMNO terus malap tetapi bukan dari PaKMie yang berdasarkan penulisannya seperti mahukan BN dan UMNO terus meneraju pemerintahan negara.

Mengapa saya katakan demikian? Selak sedikit sejarah pilihanraya di Malaysia dan kita akan dapat lihat dengan jelas bahawa apa yang berlaku sekarang ini bukan kejadian kali pertama. Permatang Pauh mungkin kali pertama ianya dilakukan oleh bukan BN. Bukit Selambau kali kedua dan Penanti ketiga.

Sebelum ini, ada beberapa kali perletakan jawatan ADUN disengajakan untuk memberi laluan kepada calon lain supaya calon yang baru tersebut dapat dilantik memegang jawatan di peringkat negeri.

Yang lebih hebat lagi, bukankah BN dan UMNO yang sering memutuskan untuk mengadakan pilihanraya sebelum habis tempoh 5 tahun, sebagaimana ditetapkan dalam peraturan pilihanraya?

Kita dapat membuktikan kenyataan di atas tanpa perlu merujuk kepada tarikh-tarikh pilihanraya umum diadakan. Kita merdeka baru lebih sedikit dari 50 tahun. Tahun lalu kita sudahpun melalui PRU12. Kira-kira mudah akan menunjukkan kita sudah terlebih bilangan PRU berbanding bilangan sekiranya ianya hanya dijalankan sekali sahaja dalam setiap 5 tahun.

Mengapa baru sekarang kos menjadi satu isu? Bukankah kesan tindakan di Permatang Pauh, Bukit Selambau dan Penanti hanya melibatkan pilihanraya kecil? Bukankah kos pilihanraya kecil ini jauh lebih rendah berbanding PRU?

Memang Melayu mudah lupa. Namun Melayu hari ini, walaupun lupa, masih tahu dan mahu membelek semula maklumat lama untuk membuat rujukan.

Maka dengan itu, eloklah kita membuat rujukan juga sebelum membuat sebarang cadangan kerana cadangan kita mungkin akan mendatangkan kesan yang sebalik dari yang kita harapkan.

Elok-elok kita mahu memaparkan kebaikan BN dan UMNO sekaligus memburukkan PR, kita telah memaparkan keburukan BN dan UMNO. Bukankah cara pemikiran sesuatu golongan penyokong akan menggambarkan cara pemikiran kepimpinan golongan tersebut?

PaKMie said...

Wong Pencen dan rakan2...

Pengundi merasakan pilihan raya kecil bagi DUN Penanti, Pulau Pinang, tidak perlu kerana ia hanya akan menyusahkan rakyat. Bayangkan bagi pengundi DUN Penanti yang tinggal di luar Pulau Pinang, ia adalah sesuatu yang menyusahkan kerana terpaksa balik kampung semata-mata untuk mengundi.

Bukan hendak menafikan hak kami sebagai pengundi, tetapi cuba fikir bagi yang tinggal di Kuala Lumpur terpaksa balik ke kampung. Fikirkan kos yang terpaksa ditanggung oleh pengundi seperti tambang, petrol dan tol, dalam kegawatan ekonomi sekarang.

ADUN Penanti tidak perlu letak jawatan kerana sebabnya tidak munasabah. Rakyat pun sudah muak dengan permainan politik seperti ini. Terlalu kerap pilihan raya kecil diadakan sejak akhir-akhir ini. Rasanya rakyat macam diperbodoh-bodohkan. Janganlah sampai menyusahkan rakyat, sebaliknya tumpukan sahaja pada agenda untuk kepentingan rakyat.

Cukuplah pilihan raya hanya dibuat lima tahun sekali, kecuali ADUN atau Ahli Parlimen tertentu meninggal dunia. Tidak perlu diadakan pilihan raya kecil setiap kali ADUN meletak jawatan.

Setiap kali pilihan raya kecil kerajaan membelanjakan wang berjuta-juta ringgit. Elok wang tersebut diagihkan kepada orang-orang miskin atau disumbangkan untuk pembangunan sesuatu projek rakyat, sekurang-kurangnya ia bermanfaat untuk kepentingan rakyat.

Ingatlah ADUN dan Ahli Parlimen dipilh oleh rakyat untuk membawa masalah rakyat di Dewan Undangan Negeri atau di Parlimen. Rakyat bukan memilih mereka untuk menunjukkan siapa yang lebih berkuasa tetapi untuk memikirkan kepentingan rakyat.

Janganlah terlalu sibuk untuk berpolitik hanya untuk kepentingan diri, pangkat kedudukan dan jawatan. Sebaliknya fikrkanlah masalah yang dihadapi oleh rakyat dan sumbangkanlah sesuatu yang bermanfaat untuk rakyat. Semoga apa yang kita lakukan mendapat keberkatan.

PaKMie said...

PASIR PUTEH 23 April - Parti komponen Barisan Nasional (BN), Parti Progresif Rakyat (PPP) mencadangkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) melantik calon kedua mendapat undi terbanyak dalam pilihan raya sebagai wakil rakyat sekiranya Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) atau Anggota Parlimen yang menang di kawasan itu meletak jawatan.

Pengerusi PPP Kelantan, Datuk Nik Sapeia Nik Yusoff berkata, cara demikian dapat mengurangkan kerenah wakil rakyat yang meletak jawatan sewenang-wenangnya di samping mengelak pembaziran wang rakyat.

''Kalau setiap kali letak jawatan kena ada pilihan raya, bermakna kerajaan terpaksa mengeluarkan wang rakyat dan ini membazir,'' katanya kepada Bernama ketika mengulas peletakan jawatan bekas Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang, Mohammad Fairus Khairuddin sebagai ADUN Penanti minggu lepas.

Nik Sapeia berkata, sepatutnya ADUN dan Anggota Parlimen memberi tumpuan dalam membantu rakyat di kawasan yang dimenangi, bukannya menimbulkan masalah kepada penduduk di kawasan terbabit.

''Sekiranya itulah cara menyelesaikan masalah, dengan meletak jawatan, bukan sahaja wang rakyat dibazirkan tetapi juga tenaga dan masa,'' katanya.

Beliau berkata, tindakan meletak jawatan itu tidak memperlihatkan pemimpin yang dipilih oleh rakyat memperjuangkan kehendak rakyat tetapi lebih kepada mementingkan sentimen politik.

Justeru, adalah lebih baik peluang itu atau kerusi yang disandang oleh individu berkenaan diserahkan kepada mereka yang pernah bertanding dan mendapat undi kedua terbanyak tanpa mengira parti politik yang diwakilinya.

Nik Sapeia bagaimanapun bersetuju agar SPR mengadakan pilihan raya semula sekiranya seseorang wakil rakyat itu meninggal dunia.

Katanya, kerajaan perlu mengkaji semula peraturan letak jawatan seseorang wakil rakyat yang dilakukan dengan sewenang2nya.

Thought Of The Day

"Friendship improves happiness, and abates misery, by doubling our joys and dividing our grief...You wil always rise in life to the level of responsibility that you are willing to accept"

Selalu ada yang baru...


FOREX MARKET

FOREX MARKET

FOREX INVESTMENT

Forex exchange online.

Konsep Pelaburan Mesrawang/ jaminan modal.
Trader : Pakmie/Aris Danial
Email : Arisfx@yahoo.com
Berurusan contact +019 9947815
Sms +016 9217815


Rangkaian Traders
Malaysia ( Sabah, Serawak )
Indonesia
Brunei
Thailand
Singapore
Australia
Belanda

PERJUANGAN YANG BELUM SELESAI - DAN TAK AKAN SELESAI!

'Kenapa PaKMie memilih untuk membela MELAYU? PaKMie yakin, Allah melindungi agamanya dan agama bebas untuk semua bangsa. MELAYU hanya mempunyai TANAH MELAYU (MALAYSIA) sebagai tanah air meraka. Kenapa kita perlu memberi hak-hak kita kepada orang asing? Perlembagaan Malaysia sudah cukup adil bagi kesemua rakyat di Malaysia, tak kira Melayu, Cina ataupun India kesemuanya akan dibela dan diberikan pengadilan yang saksama. Pertualang Bangsa dan bayangan Dajjal patut hapuskan dan makhluk laknat ini harus ditentang sehingga dibuang negara dan dilenyapkan dimuka bumi Allah ini!...'

BERJUANGLAH! agar disaat kau menghembus nafas yang terakhir kau tersenyum dan orang lain menangis..

BERJUANGLAH! agar disaat kau menghembus nafas yang terakhir kau tersenyum dan orang lain menangis..