Followers

Thursday, September 3, 2009

PENJAWAT AWAM KINI LEBIH SUKA MENCARI SALAH KERAJAAN DARIPADA MENJALANKAN TUGAS DAN TANGGONGJAWAB KEPADA DASAR-DASAR KERAJAANSEJAUHMANAKAH PENJAWAT AWAM MENYOKONG DASAR-DASAR KERAJAAN PUSAT KETIKA MENJALANKAN TUGAS DI KELANTAN?

Penjawat awam merupakan tonggak kerajaan dalam membantu serta menyelesaikan masalah rakyat. Penjawat awam yang baik pasti akan memberikan seluruh jiwa dan raga demi memastikan rakyat hidup dengan aman dan sejahtera berdasarkan dasar-dasar kerajaan. Dasar-dasar kerajaan pula semestinya digubal untuk memakmurkan rakyat. Tetapi persoalannya, benarkah kini terdapat ramai penjawat awam yang tidak menyokong dasar-dasar kerajaan?

Hal ini perlu dikaji secara menyeluruh mengapa boleh terjadi sedemikian. Benarkah kenyataan Cuepacs sebelum ini bahawa penjawat awam menyokong penuh kerajaan? Sudahkan kajian dijalankan pihak Cuepacs yang kebelakangan ini lebih berminat meminta habuan daripada kerajaan?

Sebagai contoh jika kita dekati penjawat awam di negeri Cik Siti Wan Kembang boleh dikatakan ramai diantara mereka kerap mempertikaikan dasar-dasar kerajaan. Sehinggakan ada yang secara terbuka mempertikaikan 1Malaysia!

Jadi bagaimakah dasar kerajaan yang memang dibuat untuk kesejahteraan dan kemakmuran rakyat akan mencapai sasaran jika mereka yang melaksanakan di peringkat akar umbi tidak ikhlas menjalankan tugas?Kalau ada pun pegawai2 yang menjalankan tugas dengan baik mengikut dasar2 yang telah ditetapkan oleh kerajaan mengikut tanggongjawab yang diberikan asyik dipertikaikan tugas2 mereka dan seterusnya memberi kesan kepada nilaian pristasinya dan sudah tentu ini menyekat peluangnya kenaikan pangkat dan kemudahan dan peluang2 lain yang di sediakan oleh kerajaan.

Apa yang dilakukan oleh pihak yang bertanggung jawab dalam memastikan setiap penjawat awam mesti setia dalam melaksanakan tugas? dan bagaimanakah cara2 untok mengesan mana2 pegawai2 atasan yang membuat nilaian tidak sepatutnya terhadap pegawai bawahannya semata2 kerana pegawai2 itu menjalankan tugas mengikut dasar2 kerajaan tersebut.Kedaaan yang tidak sepaptutnya ini bersabit dengan ketidakpuashatian ini selalu kedengaran dijabatan2 khasnya dijabatan Pesekutuan. Sebaikmana pun perancangan yang dibuat oleh dasar2 kerajaan jika situasi ini tidak disekat dan dipantau dengan baik, dalam jangkamasa panjang sudah tentu memberi impak yang negetif kepada jabatan dan kerajaan itu sendiri.

Pegawai2 yang ada potensi dan wawasan disekat sebaliknya pengawai2 yang mengampu dan pandai mengisi ruang kelemahan pegawai atasannya, licik menyamar yang kononnya menjalankan kerja2 dan tugas2 dengan baik dilayan, diangkat dan dijulang seterusnya diberi setinggi2 sokongan untok kenaikan pangkat kepada pegawai tersebut. Ruang untok pegawai layak diisi oleh pegawai yang tidak sepatutnya dan inilah antara faktur2 yang menyebabkan dasar2 kerajaan itu cacat dan tidak sampai kematlamat sasaran sebenar memaju rakyat dan lebih parah lagi jika parasit ini dibiarkan boleh menjadi penyumbang kearah kehancuran negara. Perkara ini amat sukar dikesan kerana gerakannya amat licik dan bijak sekali. Kita lebih mengenali golongan pegawai seperti ini yang hanya sedikit sebanyak melalui ciri2 tindakannya lebih kepada "revest physiologi" dia yang membuat salah tetapi suka melemparkan kesalahan itu kepada orang lain. Lebih kepada bersikap double standand, bermuka-muka dan berkepentingan diri.

Tindakan tegas mesti dilakukan segera bagi membetulkan keadaan. Terdapat ramai graduan menganggur yang lebih ikhlas bekerja untuk membantu rakyat dan kerajaan tetapi ruang untok mereka juga disekat oleh pegawai2 yang pro kepada parti pembangkang. Kedua2 situasi diatas jika tidak dipantau dengan iklas hati dan mengatatasinya dengan baik oleh mana2 pehak yang bertanggongjawab akhirnya akan melahirkan generasi2 yang tidak menghargai jasa2 kerajaan. Pegawai yang positif adalah pegawai yang mahu melihat dasar2 kerajaan itu dilaksanakan sebaik mugkin. Pegawai yang menjalankan tugas dengan baik biasanya setiap kerja dan tanggongjawab yang dilakukan tidak bertentangan dengan dasar2 yang telah ditetapkan oleh kerajaan, sesuai dengan konsep 1Malaysia, rakyat didahulukan pencapaian diutamakan.

Akhir sekali, jangan pula sampai kita dijadikan sebagai "buah catur" bagi kepertingan parti politik pegawai atasan. Rela berkorban apa sahaja demi untuk merealisasikan impian orang yang gila kuasa!

Ulasan...

Blogger Rahman,Ahchong,Muniandy said...

SAYA SOKONG PENULIS ARTIKEL INI 200%.saya cadangkan pegawai2 kerajaan yg pandai bodek dan menyamar itu ditukarkan ke kawasan pedalaman sabah dan sarawak.elok kalau deme berkawan dgn kaum penan je.mudah urusan.letakkan pegawai2 yg ikhlas bekerja di tempat2 yang strategik demi survival kerajaan Melayu yg telus dan berwawasan.


September 3, 2009 10:22 PMBlogger SOLYMONE said...

Salam PakMie,

Sebelum saya memberi ulasan di sini, pertama sekali saya ucapkan selamat berpuasa, seada nya.
Kedua, saya agak surprise bilamana melihat blog (Suara Bebas Tuaran) saya di linkkan dengan blog PakMie ini..Thanks…Salam Perkenalan

Now, selaku seorang yang pernah berkhidmat dan berjawatan kanan dengan kerajaan, saya terkilan juga bila membaca artikel PakMie ini.

Secara jujur nya, ulasan PakMie pada keseluruhan nya memang tepat. Kecuali barangkali beberapa situasi yang unik dan sebagai nya.

Dalam hal ini, bukan mudah untuk kita menentukan dimana punca kesalahan sebenar. Mungkin dari peringkat atas atau pun bawah. Terlalu banyak detail untuk dikaji atau pun dirumus.

However, berlaku nya konflik pendapat kerana ada nya tidak ketelusan diantara sector perancangan/cadangan dan perlaksanaan dalam kerajaan. Untuk itu saya bagi disini beberapa contoh dimana perkara ini boleh berlaku ;

i) Peruntukan yang dilulus dalam program Unit Perancangan Ekonomi (EPU) tidak selaras dengan peruntukan yang diturunkan kepada sector kewangan. Maka akan timbul persoalan dari Public..kenapa lain bilangan yang dimumkan lulus, lain pula yang ada dalam Bank?…Pasti nya timbul situasi tunding-meunding jari diantara dua sector tersebut.

ii) Perkiraan ‘prioriti diantara pakar teknikal dengan pakar politik jauh berbeza. Namun kerana kuasa berpehak kepada pakar politik, akhir nya pakar teknikal juga dipersalahkan.

iii) Dasar yang terlalu ‘kelam kabut’ untuk dilaksanakan, sehingga menganggu kualiti kerja.

Mungkin kerana terlalu keliru dengan arahan yang tidak betul, membuat pegawai-pegawai kerajaan menjalankan tugas dengan tidak sempurna.

Dengan itu, tanpa usul periksa pegawai dituduh sama ada tidak pandai kerja atau agent parti pembangkang dsn.

Finally, ingin juga saya mengulas komen saudara Rahman,Ahchong,Muniandy, dimana menurut beliau, “ saya cadangkan pegawai2 kerajaan yg pandai bodek dan menyamar itu ditukarkan ke kawasan pedalaman sabah dan Sarawak”.

Mungkin sdra R,A,M belum mengenali Sabah dan Sarawak dengan lebih dekat. Dalam pengetahuan saya pegawai-pegawai yang saya kenali sari sana, bilamana mereka di tukar berkhidmat disini, mereka merasakan seakan bertugas di kawasan resort.

Terasa kalau boleh mereka mahu berkhidmat lebih lama disini. Mala ada yang telah berumah tangga dengan gadis-gadis di sini… ,

Menurut mereka di sini tiada Hindraf, Demonstrasi Jalanan, PRK berulang kali, Mat Rempit dan lain-lain lagi yang ada di sana . Oleh itu … fikir-fikir kan lah.


Salam untuk kalian, semuga sukses

September 4, 2009 12:04 AM

Blogger YANG GAMBI said...
Salam, ada kebenaran dengan penulis ini, tetapi bukan semua. Walau bagaimanapun tidak dinafikan ada dikalangan kakitangan jabatan-jabatan kerajaan atau agensi-agensi kerajaan yang menjdai penyokong kuat pembangkang, malah mereka inilah yang mensabotaj perlaksanaan dasar-dasar kerajaan yang menyebabkan rakyat marah.

komen dari RAM dan Solymone banyak kebenarannya dan hakikatnya kerajaan perlu menilai semula keamanahan, ketaatan pegawai/kakitangan kerajan dalam melaksanakan daar-dasar kerajaan.

September 4, 2009 12:31 AM

Salam, ada kebenaran dengan penulis ini, tetapi bukan semua. Walau bagaimanapun tidak dinafikan ada dikalangan kakitangan jabatan-jabatan kerajaan atau agensi-agensi kerajaan yang menjdai penyokong kuat pembangkang, malah mereka inilah yang mensabotaj perlaksanaan dasar-dasar kerajaan yang menyebabkan rakyat marah.

komen dari RAM dan Solymone banyak kebenarannya dan hakikatnya kerajaan perlu menilai semula keamanahan, ketaatan pegawai/kakitangan kerajan dalam melaksanakan daar-dasar kerajaan.

September 4, 2009 12:31 AM

Blogger PEMUDA TAMAN PERUDA said...
Salam, apa yg tuan tuliskan mmg sy setuju 100%...sy kakitangan kerajaan bertugas sebagai guru, untuk pengatahuan semua...boleh dikatakan di setiap sekolah di Malaysia, lebih 60% guru-gurunya adalah pro pembangkang...sy memberi contoh di sekolah saya sendiri terdapat seramai 75 orang guru dan lebih daripada 60 orang guru-guru di sini pro pembangkang manakala bakinya pro kerajaan dan berkecuali. Ini berbeza dengan guru-guru pada zaman dahulu, jika dahulu guru-guru merupakan pejuang kemerdekaan dan penyampai dasar-dasar kerajaan kepada murid-murid di peringkat sekolah...ini berbeza dengan guru-guru sekarang, kebanyakannya ialah pro pembangkang dan menghasut murid-murid di sekolah dengan menyatakan bahawa dasar-dasar yang dibuat oleh kerajaan tidak betul dan salah. Sekiranya di peringkat bangku sekolah lagi guru-guru telah mula menabur putik kebenciaan di kalangan murid. Apa akan terjadi kepada generasi kita pada masa akan datang. Inilah realiti sebenarnya yang berlaku di sekolah-sekolah di Malaysia. Saya begitu kecewa dengan sikap segelintir rakan-rakan guru. Insaflah, sedarlah...kita diberi amanah untuk memberi ilmu, memberi pengetahuan tentang dasar-dasar kerajaan yang baik kepada murid-murid. Untuk pengetahuan tuan, sekiranya tuan mahukan lebih banyak maklumat apa yang realiti berlaku di sekolah, tuan boleh hubungi saya pakwan@yahoo.com.my

Untuk pengetahuan tuan, sekarang saya bersama rakan-rakan sedang membuat tinjauan dan kajian lapangan berkenaan isu ini, dan Insya-Allah kami akan serahkan laporan kajian kami kepada pihak-pihak yang berkenaan. Sekian, Wassalam.

September 4, 2009 12:03 PM

Pemuda Taman Peruda > Sy menyokong pendapat saudara juga kwn2 yg lain diatas itu.
Delete* Isu ini yang biasanya menjadi isu duri dalam daging dan amat sukar dikesan sebab ia terlalu licik. Golongan musang berbulu ayam inilah penyebab utama selain dari kesepakatan kaum lain menyokong pembangkang dalam PRU dan PRK yang lepas - Pakmie, email Pakwan telah sy simpan utk urusan2 selepas ini.TQ

Blogger
CCZ said...

pakmie, saya sokong 1000%. kalau nak naik pangkat dalam Kerajaan dan disahkan dalam kerajaan, kena tukar topi. Dari topi biru jadi topi hijau atau topi mata lebam. Kalau dicerita kat sini, rasanya Dato. Najib sendiri akan tepuk dahi. Bekerja dalam bangunan yang Kerajaan buat tapi dalamnya penuh pembangkang yang tak tahu berterima kasih.

September 5, 2009 12:12 AM

Blogger chegarMD said...

Memang benar penjawat awam harus bertanggungjawab dlm melaksanakan dasar2 kerajaan,cuntoh nya guru dia wajib melaksanakan tanggung jawab nya, tetapi kerajaan tak buleh memaksa guru untok menjadi penyukung kerajaan,yg berlaku sekarang umno ingin memperalatkan guru2 untok menjadi agen umno ,itu yg menjadi masalah,setiap individu berhak mempunyai ideologi nya tersendiri samada dgn kerajaan atau dgn pembangkan kita berada dlm negara demokrasi. kebebasan berpolitik di jamin oleh perlambagaan.

September 5, 2009 2:56 AM

6 comments:

Rahman,Ahchong,Muniandy said...

SAYA SOKONG PENULIS ARTIKEL INI 200%.saya cadangkan pegawai2 kerajaan yg pandai bodek dan menyamar itu ditukarkan ke kawasan pedalaman sabah dan sarawak.elok kalau deme berkawan dgn kaum penan je.mudah urusan.letakkan pegawai2 yg ikhlas bekerja di tempat2 yang strategik demi survival kerajaan Melayu yg telus dan berwawasan.

SOLYMONE said...

Salam PakMie,
Sebelum saya memberi ulasan di sini, pertama sekali saya ucapkan selamat berpuasa, seada nya.
Kedua, saya agak surprise bilamana melihat blog (Suara Bebas Tuaran) saya di linkkan dengan blog PakMie ini..Thanks…Salam Perkenalan

Now, selaku seorang yang pernah berkhidmat dan berjawatan kanan dengan kerajaan, saya terkilan juga bila membaca artikel PakMie ini.

Secara jujur nya, ulasan PakMie pada keseluruhan nya memang tepat. Kecuali barangkali beberapa situasi yang unik dan sebagai nya.

Dalam hal ini, bukan mudah untuk kita menentukan dimana punca kesalahan sebenar. Mungkin dari peringkat atas atau pun bawah. Terlalu banyak detail untuk dikaji atau pun dirumus.

However, berlaku nya konflik pendapat kerana ada nya tidak ketelusan diantara sector perancangan/cadangan dan perlaksanaan dalam kerajaan. Untuk itu saya bagi disini beberapa contoh dimana perkara ini boleh berlaku ;

i) Peruntukan yang dilulus dalam program Unit Perancangan Ekonomi (EPU) tidak selaras dengan peruntukan yang diturunkan kepada sector kewangan. Maka akan timbul persoalan dari Public..kenapa lain bilangan yang dimumkan lulus, lain pula yang ada dalam Bank?…Pasti nya timbul situasi tunding-meunding jari diantara dua sector tersebut.

ii) Perkiraan ‘prioriti diantara pakar teknikal dengan pakar politik jauh berbeza. Namun kerana kuasa berpehak kepada pakar politik, akhir nya pakar teknikal juga dipersalahkan.

iii) Dasar yang terlalu ‘kelam kabut’ untuk dilaksanakan, sehingga menganggu kualiti kerja.
Mungkin kerana terlalu keliru dengan arahan yang tidak betul, membuat pegawai-pegawai kerajaan menjalankan tugas dengan tidak sempurna.

Dengan itu, tanpa usul periksa pegawai dituduh sama ada tidak pandai kerja atau agent parti pembangkang dsn.

Finally, ingin juga saya mengulas komen saudara Rahman,Ahchong,Muniandy, dimana menurut beliau, “ saya cadangkan pegawai2 kerajaan yg pandai bodek dan menyamar itu ditukarkan ke kawasan pedalaman sabah dan Sarawak”.

Mungkin sdra R,A,M belum mengenali Sabah dan Sarawak dengan lebih dekat. Dalam pengetahuan saya pegawai-pegawai yang saya kenali sari sana, bilamana mereka di tukar berkhidmat disini, mereka merasakan seakan bertugas di kawasan resort.

Terasa kalau boleh mereka mahu berkhidmat lebih lama disini. Mala ada yang telah berumah tangga dengan gadis-gadis di sini… ,
Menurut mereka di sini tiada Hindraf, Demonstrasi Jalanan, PRK berulang kali, Mat Rempit dan lain-lain lagi yang ada di sana . Oleh itu … fikir-fikir kan lah.

Salam untuk kalian, semuga sukses

YANG GAMBI said...

Salam, ada kebenaran dengan penulis ini, tetapi bukan semua. Walau bagaimanapun tidak dinafikan ada dikalangan kakitangan jabatan-jabatan kerajaan atau agensi-agensi kerajaan yang menjdai penyokong kuat pembangkang, malah mereka inilah yang mensabotaj perlaksanaan dasar-dasar kerajaan yang menyebabkan rakyat marah.

komen dari RAM dan Solymone banyak kebenarannya dan hakikatnya kerajaan perlu menilai semula keamanahan, ketaatan pegawai/kakitangan kerajan dalam melaksanakan daar-dasar kerajaan.

PEMUDA TAMAN PERUDA said...

Salam, apa yg tuan tuliskan mmg sy setuju 100%...sy kakitangan kerajaan bertugas sebagai guru, untuk pengatahuan semua...boleh dikatakan di setiap sekolah di Malaysia, lebih 60% guru-gurunya adalah pro pembangkang...sy memberi contoh di sekolah saya sendiri terdapat seramai 75 orang guru dan lebih daripada 60 orang guru-guru di sini pro pembangkang manakala bakinya pro kerajaan dan berkecuali. Ini berbeza dengan guru-guru pada zaman dahulu, jika dahulu guru-guru merupakan pejuang kemerdekaan dan penyampai dasar-dasar kerajaan kepada murid-murid di peringkat sekolah...ini berbeza dengan guru-guru sekarang, kebanyakannya ialah pro pembangkang dan menghasut murid-murid di sekolah dengan menyatakan bahawa dasar-dasar yang dibuat oleh kerajaan tidak betul dan salah. Sekiranya di peringkat bangku sekolah lagi guru-guru telah mula menabur putik kebenciaan di kalangan murid. Apa akan terjadi kepada generasi kita pada masa akan datang. Inilah realiti sebenarnya yang berlaku di sekolah-sekolah di Malaysia. Saya begitu kecewa dengan sikap segelintir rakan-rakan guru. Insaflah, sedarlah...kita diberi amanah untuk memberi ilmu, memberi pengetahuan tentang dasar-dasar kerajaan yang baik kepada murid-murid. Untuk pengetahuan tuan, sekiranya tuan mahukan lebih banyak maklumat apa yang realiti berlaku di sekolah, tuan boleh hubungi saya pakwan@yahoo.com.my
Untuk pengetahuan tuan, sekarang saya bersama rakan-rakan sedang membuat tinjauan dan kajian lapangan berkenaan isu ini, dan Insya-Allah kami akan serahkan laporan kajian kami kepada pihak-pihak yang berkenaan. Sekian, Wassalam.

CCZ said...

pakmie, saya sokong 1000%. kalau nak naik pangkat dalam Kerajaan dan disahkan dalam kerajaan, kena tukar topi. Dari topi biru jadi topi hijau atau topi mata lebam. Kalau dicerita kat sini, rasanya Dato. Najib sendiri akan tepuk dahi. Bekerja dalam bangunan yang Kerajaan buat tapi dalamnya penuh pembangkang yang tak tahu berterima kasih.

chegarMD said...

Memang benar penjawat awam harus
bertanggungjawab dlm melaksanakan
dasar2 kerajaan,cuntoh nya guru dia
wajib melaksanakan tanggung jawab nya, tetapi kerajaan tak buleh memaksa guru untok menjadi penyukun
g kerajaan,yg berlaku sekarang umno
ingin memperalatkan guru2 untok men
jadi agen umno ,itu yg menjadi masa
lah,setiap individu berhak mempunya
i ideologi nya tersendiri samada
dgn kerajaan atau dgn pembangkan
kita berada dlm negara demokrasi.
kebebasan berpolitik di jamin oleh perlambagaan.

Thought Of The Day

"Friendship improves happiness, and abates misery, by doubling our joys and dividing our grief...You wil always rise in life to the level of responsibility that you are willing to accept"

Selalu ada yang baru...


FOREX MARKET

FOREX MARKET

FOREX INVESTMENT

Forex exchange online.

Konsep Pelaburan Mesrawang/ jaminan modal.
Trader : Pakmie/Aris Danial
Email : Arisfx@yahoo.com
Berurusan contact +019 9947815
Sms +016 9217815


Rangkaian Traders
Malaysia ( Sabah, Serawak )
Indonesia
Brunei
Thailand
Singapore
Australia
Belanda

PERJUANGAN YANG BELUM SELESAI - DAN TAK AKAN SELESAI!

'Kenapa PaKMie memilih untuk membela MELAYU? PaKMie yakin, Allah melindungi agamanya dan agama bebas untuk semua bangsa. MELAYU hanya mempunyai TANAH MELAYU (MALAYSIA) sebagai tanah air meraka. Kenapa kita perlu memberi hak-hak kita kepada orang asing? Perlembagaan Malaysia sudah cukup adil bagi kesemua rakyat di Malaysia, tak kira Melayu, Cina ataupun India kesemuanya akan dibela dan diberikan pengadilan yang saksama. Pertualang Bangsa dan bayangan Dajjal patut hapuskan dan makhluk laknat ini harus ditentang sehingga dibuang negara dan dilenyapkan dimuka bumi Allah ini!...'

BERJUANGLAH! agar disaat kau menghembus nafas yang terakhir kau tersenyum dan orang lain menangis..

BERJUANGLAH! agar disaat kau menghembus nafas yang terakhir kau tersenyum dan orang lain menangis..